Ministar Šibonjić razgovarao s Yalcinom Topcuom, glavnim savjetnikom predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je Yalçınom Topçuom, glavnim savjetnikom predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana o privrednoj saradnji i međusobnim odnosima, sa osvrtom na predstojeći Generalni BH sajam ZEPS 2024, učešće Istanbulske trgovinske komore na sajmu i mogućnostima dodatnog razvoja poslovanja turskih i bh. kompanija u ovom dijelu Evrope.

Na samom početku sastanka odata je počast i pomen svim šehidima i žrtvama genocida u Srebrenici.

– Iskoristio sam priliku i zahvalio se Republici Turskoj i predsjedniku Erdoanu na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini. Turska je naš prijatelj u svakom pogledu i važno je da to prijateljstvo jačamo konkretnom saradnjom. Zato je Generalni BH sajam ZEPS 2024 izvanredna prilika da naše prijateljstvo dodatno ojačamo. S jedne strane, turske kompanije će se putem našeg ZEPS-a kao privrednog događaja godine, predstaviti široj regiji na najbolji mogući način, dok će naše kompanije imati priliku da uspostave kontakte, dogovore saradnju i zajedno nastupe u ovom dijelu Evrope, ali i na tržištu Evropske unije. Upravo je naša blizina jednom od najpotentnijih tržišta na svijetu prednost koja nas, osim što smo kao kanton kičma privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, jasno pozicionira kao izvanrednog partnera – izjavio je tom prilikom ministar Šibonjić.

Dogovoreno je da u narednom periodu predstavnici privrednih institucija Republike Turske, Istanbulske trgovinske komore prije svega, posjete Zeničko-dobojski kanton i Zenicu, kao sjedište ovog kantona, u cilju što kvalitetnije prireme nastupa na ovogodišnjem ZEPS-u koji će se održati od 1. do 5. oktobra.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Grad Zenica unapređuje zaštitu i spašavanje kroz novu tehničku opremu

Grad Zenica, putem Službe civilne zaštite, uspješno je izvršio...

IMPOZANTNA PODRŠKA KANDIDATIMA BHI KF U NOVOM RADAKOVU, RASPOTOČJU KLOPČU

Kandidati BHI KF u sklopu predizbornih aktivnosti za Lokalne...

Sufinansiranje ekoloških inicijativa: 47.250 KM za nevladine organizacije u Zenici

U Gradskoj upravi Zenica danas je održano potpisivanje ugovora...

POBJEDNIČKI SKUPOVI BHI KF U JASTREBCU I PEPELARIMA

  Nastavljajući predizborne aktivnosti kandidati Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad posjetili...