Promocija knjige Emira Sokolovića u Banskom dvoru

BANJALUKA – Promocija knjige “Tonsko ukletstvo” književnika Emira Sokolovića biće održana 10. juna u Vijećnici Banskog dvora sa početkom u 19 časova.

Kako su saopštili iz Banskog dvora, o knjizi će govoriti pijanista Arsen Čarkić, izdavač Nenad Novaković i autor. Moderator ove književne večeri će biti Nebojša Kuruzović, a program će upotpuniti i gosti Ivan Otašević – violina i glumac Goran Jokić.

“Ovom dramom u tri čina Emir Sokolović nudi još jedan aspekt svoje višestrane individualnosti, on, naime, sa znatnom svestranošću prelazi iz poezije u teatar, i ovim djelom uspijeva aktualizirati mitološke figure poput Orfeja, Euridike i Perzefone savremenog svijeta”, navode organizatori.

Dodaju da autor preuzima i rekreira antičke mitove, pokriva ih sadržajem, vlastitim načinima izražavanja, nadilazeći koncepciju mita kao antiistorijske književne vrste i isključivog ploda mašte.

“Umjesto toga gradi pozorišne činove u kojima on koristi mit shvaćen kao ‘sposobnost intuicije – kako bi rekao Heninger – koja ima svoje korijene u najdubljim slojevima duše, sposobnost intuitivnog shvatanja nevidljivih, zapravo transcendentnih stvarnosti”, dodali su iz Banskog dvora.

Navode da predstava iznosi na vidjelo sposobnost pjesnika Emira Sokolovića da barata riječima kako bi i one poprimile lice teatra.

“To je onaj teatar koji je posuđujući Federiko Garsia Lorka jedan od najizrazitijih i najkorisnijih za formiranje jedne zemlje, a barometar je taj koji označava njezinu veličinu ili dekadenciju. Pozorište je škola suza i smijeha, to je slobodna tribina gdje ljudi mogu istaknuti stare ili dvosmislene morale i objasniti vječne norme srca i ljudskih osjećaja živim primjerima”, saopštili su organizatori.

Djela Emira Sokolovića su prevođena na italijanski, poljski, engleski, rumunski, francuski jezik.

“Zastupljen je u mnogim antologijama i zbornicima. Osnivač je i direktor međunarodnog književnog festivala ‘Pero Živodraga Živkovića’. U saradnji sa prof. Paolo Maria Rocco priredio je prvu višejezičnu Antologiju ‘Antologia di poeti contemporanei dei Balcani’ savremenih balkanskih pjesnika za izdavačku kuću ‘LietoColle'”, naveli su iz Banskog dvora.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Potpisani ugovori za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti u Zenici

Danas je u Gradskoj upravi Grada Zenica održano potpisivanje...

POJSKE I LOKVINE BEZ DILEME ODABRALI BHI KF

Ogromnu podršku dobili su kandidati Bosanskohercegovačke inicijative- Kasumović Fuad...

ŠERIĆI, ORAHOVICA I NEMILA SNAŽNO PODRŽALI KANDIDATE BHI KF

  U finišu predizborne kampanje kandidati Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad...