Tko će vladati Ujedinjenim Kraljevstvom dok se kralj Charles liječi? Jedno je sigurno: sin Harry i brat Andrew neće

Kralj Charles III. osobno je obavijestio obojicu svojih sinova, Williama i Harryja, da mu je dijagnosticiran rak. Princ Harry, koji je sa suprugom Meghan Markle prije četiri godine napustio kraljevsku obitelj i preselio se u Kaliforniju, u brojnim prilikama napadajući članove obitelji i optuživši je, među ostalim, i za rasizam, razgovarao je s ocem, a izvori bliski mlađem kraljevom sinu kažu da će on sljedećih dana doputovati u London kako bi posjetio oca.

Meghan i njihova djeca, četverogodišnji princ Archie i dvogodišnja princeza Lilibet ne planiraju put Britanije. Neki komentatori sugeriraju kako Harryjeva žurba da dođe posjetiti oca možda sugerira ozbiljnost situacije, dok drugi izražavaju nadu da će Charlesova borba s rakom dovesti do pomirenja u obitelji.

Princ William, koji je prijestolonasljednik, sada će zbog očevih zdravstvenih problema i liječenja raka morati preuzeti još više službenih obaveza, a u tome mu neće moći pomoći supruga, princeza Kate, koja se oporavlja od operacije abdomena i javnim se dužnostima navodno neće vratiti prije Uskrsa.

Kralj Charles se u ponedjeljak vratio u London iz Sandringhama gdje je u nedjelju snimljen kako sa suprugom, kraljicom Camillom, ide na misu, usput je mahao i pozdravljao okupljene. Prije deset dana je primljen u bolnicu zbog zahvata na povećanoj prostati, a prošlog ponedjeljka je izašao iz bolnice. U priopćenju Buckinghamske palače se kaže kako je problem s prostatom bio benigne naravi, ali je tijekom procedure otkriven rak za kojeg nije specificirano o kojoj se vrsti radi.

Charles je u ponedjeljak započeo s izvanbolničkom terapijom, a liječnici su mu savjetovali da odgodi službene obaveze u javnosti. Tijekom razdoblja terapije kralj će nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično. Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zbog nedavnog boravka u bolnici. Potpuno je pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku javnim dužnostima čim to bude moguće, navodi se u službenom priopćenju.

Charles je odlučio obznaniti dijagnozu tumora kako bi spriječio špekulacije i u nadi da će to pomoći javnom razumijevanju prema svima onima širom svijeta na koje rak utječe.

Kralj je o svojoj dijagnozi osobno obavijestio i braću, prinčeve Andrewa i Edwarda, te sestru, princezu Anne. Uz Williama i Camillu, Anne i Edward su “državni savjetnici” koji mogu obavljati poslove u kraljevo ime u slučaju njegove privremene odsutnosti, bez obzira o kojem se razlogu radilo.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Potpisani ugovori za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti u Zenici

Danas je u Gradskoj upravi Grada Zenica održano potpisivanje...

POJSKE I LOKVINE BEZ DILEME ODABRALI BHI KF

Ogromnu podršku dobili su kandidati Bosanskohercegovačke inicijative- Kasumović Fuad...

ŠERIĆI, ORAHOVICA I NEMILA SNAŽNO PODRŽALI KANDIDATE BHI KF

  U finišu predizborne kampanje kandidati Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad...