Gradonačelnik Kasumović i protojerej Maleš: Jačanje multikulturalnih odnosa kroz podršku pravoslavnom hramu u Zenici

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, danas je primio predstavnike Srpske pravoslavne crkvene općine Zenica, Mirka Nikića, predsjednika Crkvene općine i Josifa Bošnjaka, člana te parohe zeničkih parohija, protojereja Marka Maleša, starješinu Sabornog hrama, i jereja Dražena Anđića. Ovaj susret, koji je bio srdačan i konstruktivan, posvećen je planovima i dinamici rekonstrukcije pravoslavnog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, koji je proglašen nacionalnim spomenikom kulture Bosne i Hercegovine.

Kao gradonačelnik, podržavao sam i podržavat ću svaku vjersku zajednicu, pa tako i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zenici. Sretan sam što su predstavnici crkvene općine i sveštenici danas ovdje da razgovaramo. U narednom periodu zajedničkim snagama revitalizirat ćemo sistem grijanja za crkvu, koja je i nacionalni spomenik naše zemlje. Ponavljam, Zenica je multietnički grad, kao i cijela BiH, i to će tako ostati, gradonačelnik Fuad Kasumović

Tokom sastanka razgovarano je o važnim zahvatima koji će doprinijeti zaštiti vrijednog crkvenog freskopisa, ali i osigurati ugodnije uslove za svakodnevna bogoslužja pravoslavnim vjernicima u Zenici. Gradonačelnik Kasumović istakao je značaj podrške svim vjerskim zajednicama, naglasivši: “Kao gradonačelnik, podržavao sam i podržavat ću svaku vjersku zajednicu, pa tako i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zenici. Sretan sam što su predstavnici crkvene općine i sveštenici danas ovdje da razgovaramo. U narednom periodu zajedničkim snagama revitalizirat ćemo sistem grijanja za crkvu, koja je i nacionalni spomenik naše zemlje. Ponavljam, Zenica je multietnički grad, kao i cijela BiH, i to će tako ostati. Stojim na raspolaganju, a današnji razgovori rezultirali su konkretnim aktivnostima na projektima koje su delegirali moji današnji gosti i sugrađani pravoslavci.”

Protojerej Marko Maleš izrazio je zahvalnost gradonačelniku Kasumoviću na ukazanoj podršci, naglašavajući značaj nadolazećih radova. “Ovaj sastanak je važan korak prema očuvanju naše kulturne baštine i unapređenju uslova za naše vjernike”, dodao je paroh zenički.

Ovaj susret predstavlja još jedan primjer dobre volje i prijateljskih komšijskih odnosa, čime se dodatno afirmira multikulturalnost i zajedništvo u Zenici.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Gradovima i općinama, mjesnim zajednicama i udruženjima iz ZDK za projekte turističke infrastrukture 514.000 KM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je...

Gradonačelnik Fuad Kasumović otvorio Sajam poljoprivrednih proizvođača u Zenici: Podrška domaćoj proizvodnji

Na Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren Sajam poljoprivrednih...

MJEŠTANI VARDE I ARNAUTA ZNAJU KO RADI U NJIHOVOM INTERESU

  Velikom podrškom predizbornim skupovima u Vardi i Arnautima, mještani...

Obični čovjek u fokusu predizbornih skupova BHI KF u Vrselju i Brodi

Nastavljajući predizborne aktivnosti kandidati Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad za predstojeće Lokalne izbore...