Ministar Adnan Šabani: Ambiciozni planovi u rekonstrukciji regionalnih putnih pravaca u ZDK

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona u okviru Plana zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2024. godinu kojeg je usvojila Vlada ZDK, u budžetu je osiguralo 148.680 KM za izradu projektne dokumentacije za dionice regionalnih cesta u kantonu. Planirana je izrada ukupno deset projekata na području koje obuhvata skoro svih 12 općina i gradova u ZDK.

Projekat sanacije regionalne ceste Visoko – Kiseljak, projekti detaljnog pregleda mostova na cestama Zavidovići – Maglaj i Visoko – Kiseljak, te modernizacija regionalne ceste Kakanj – Ponijeri, neki su od prioriteta za izradu projektne dokumentacije resornog kantonalnog ministarstva.

-Trenutno možda i futuristički djeluje izgradnja treće trake koja bi ubrzala saobraćaj i poboljšala sigurnost učesnika u saobraćaju na dijelovima ceste R441 Zenica – Vjetrenice – granica kantona, međutim radi razvoja privrede ali i boljih uslova života stanovništva tog dijela Zenice moramo razmišljati kako smanjiti gužve na putu. Takođe, stručna lica već rade na izradi projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke staze uz regionalnu cestu Nemila – Bistričak s ciljem promocije turističkih kapaciteta ovog dijela Zenice kojima treba vratiti stari sjaj. U tom pravcu radit ćemo i dokumentaciju za regionalnu cestu R473 Bistričak – Teslić za koju veliki interes pokazuje ne samo lokalno stanovništvo Zenice i Teslića, nego i šire regije – kaže Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Cilj aktivnijeg uključivanja u izradu projektne dokumentacije jeste, da se stvore uslovi kako bi u naredne dvije godine regionalni putni pravci koji su u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade ZDK bili kvalitetniji, a samim tim povećala se sigurnost prometa, olakšalo se kretanje stanovništva i stvorili uslovi za ekonomski razvoj.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Ministarstvo za privredu ZDK sufinansira projekte razvojnih agencija sa 40.000 KM

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je...

Nova era u oblasti zdravstvenog osiguranja u BiH

ASA CENTRAL osiguranje predstavilo je danas paket proizvoda koji predstavlja...

Savjet za dijabetičare: kako pravilna prehrana može transformisati vašu kontrolu nad dijabetesom

Dijabetes je hronična, metabolička bolest koju karakterizira povišen nivo...

Policija u Kantonu Sarajevo bogatija za 76 novih vozila

Policija Kantona Sarajevo od danas raspolaže sa 76 novih...