Vlada ZDK usvojila rebalans budžeta za 2024. godinu te odobrila 200.000 za nastavak rekonstrukcije zgrade BNP-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je rebalans budžeta ovog kantona za 2024. godinu, koji sada iznosi 624.463.000 KM. Budžet je prvi put od osnivanja kantona prešao cifru od 600 miliona KM.

-Ovo je prvi ovogodišnji rebalans kantonalnog budžeta i on je prije svega uslovljen iz razloga što smo na početku godine odlučili da poboljšamo materijalni status naših uposlenika, a budžet za ovu godinu bio je usvojen krajem prošle godine. Plaće smo povećali početkom ove godine pa je to i osnovni razlog za donošenje reabalansa – kazao je premijer Pivić.

Naglasio je da su rebalansom predviđena značajna sredstva za unapređenje različitih sektora te ostvarivanje ključnih programa Vlade ZDK-a.

Vlada je danas donijela odluku za podršku nastavku rekonstrukcije zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, izdvojivši 200.000 KM za nastavak rekonstrukcije zgrade.

-Ovog puta smo odobrili sredstva za rekonstrukciju unutrašnjosti zgrade. Ranije smo izdvojili 450.000 KM za sanaciju krova pa je i ovo dokaz da smo maksimalno opredjeljeni da pomažemo institucije kulture – istakao je premijer ZDK.

Naglasio je da je Vlada u manje od godinu dana u obnovu zgrade BNP-a, nad kojim osnivačka prava ima Grad Zenica, uložila 650.000 KM iz budžeta ZDK-a.

Vlada ZDK je dala saglasnost na Uputstvo za dodjelu sredstava po Programu utroška budžetskih sredstava u 2024. godini Ministarstva za privredu u ukupnom iznosu od 4.000.000 KM.

Ministarstvo za privredu uskoro planira objaviti javne pozive za dodjelu sredstava podsticaja za razvoj turističke infrastrukture, turističkih destinacija i ponude u iznosu od 500.000 KM, te sredstava podsticaja na ime subvencioniranja organizacije i učešća privrednih susreta, sajmova i manifestacija u iznosu od 400.000 KM.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Ministar Šimunović potpisao ugovore za projekte sa nevladinim organizacijama vrijedne 80.000 KM

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović...

Započela rekonstrukcija društvenog doma u Mjesnoj zajednici Puhovac

U Mjesnoj zajednici Puhovac, započeti su značajni radovi na...

Gradonačelnik Kasumović održao radni sastanak s upravom Škole rukometa “Čelik” Junior

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović danas je održao radni sastanak...