Završni radovi na uređenju Kužnog grobalja u Crkvicama: Gradonačelnik Kasumović istakao važnost komšiluka i podrške vjerskim zajednicama

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović sa saradnicima, posjetio je nedavno imenovanog župnika, don Andreja Lukanovića, u župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Crkvicama. Osnovni razlog posjete bio je obilazak završnih radova na uređenju prilaznog puta i ograđivanju Starog i Kužnog groblja u ovom dijelu grada.

Ovaj projekt, koji je rezultat inicijative zastupnice HDZ-a BiH, Anite Paurić, i bivše premijerke Amre Mehmedić, predstavlja važan korak u poboljšanju infrastrukture ovog naselja. U proteklom periodu, za ovu inicijativu odobreno je nešto više od 180 hiljada KM, što je omogućilo asfaltiranje puta, izgradnju nove cokne i postavljanje ograde oko groblja.

Novi crkvički župnik, don Andrej Lukanović, istakao je zadovoljstvo završenim radovima, ističući da će sada njegovi župljani bez poteškoća moći posjetiti groblja.

Zastupnica Paurić izrazila je zadovoljstvo što je projekat uspješno priveden kraju, ističući važnost pristojnog i dostojanstvenog mjesta za počivalište voljenih. “Svrha ove inicijative bila da se osigura dostojanstvena mogućnost posjete grobljima”, naglasila je Paurić.

Gradonačelnik Kasumović je istakao: “Ovo je važan korak ka stvaranju zajednice u kojoj se svi osjećamo komotno i prihvaćeno. Naša opredijeljenost je podržati sve vjerske zajednice u našem gradu. Ovaj projekat je samo jedan od mnogih naših napora da se osigura jednakost za sve građane Zenice. Želimo da naš grad bude mjesto gdje se ljudi svih vjera i kultura osjećaju dobrodošlima i poštovanim. Uvijek ćemo nastojati da izgradimo mostove između svih zajednica i crkava kako bismo ojačali naše međusobne veze i doprinijeli harmoniji u našem gradu.”

Kužno groblje, punog naziva groblje sv. Ante Padovanskog, nalazi se na Crkvičkom brdu i jedno je od nekoliko katoličkih grobnih mjesta u gradu Zenica.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Ministar Šimunović potpisao ugovore za projekte sa nevladinim organizacijama vrijedne 80.000 KM

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović...

Započela rekonstrukcija društvenog doma u Mjesnoj zajednici Puhovac

U Mjesnoj zajednici Puhovac, započeti su značajni radovi na...

Gradonačelnik Kasumović održao radni sastanak s upravom Škole rukometa “Čelik” Junior

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović danas je održao radni sastanak...