Posjeta Jamesa O'Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, Bosni i Hercegovini izazvala je brojne reakcije i postavila ključna pitanja o mogućem nametanju izmjena izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Analitičari predviđaju da bi se to moglo dogoditi već iduće sedmice, zajedno s mogućim američkim sankcijama Draganu Čoviću zbog južne interkonekcije.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, reagirao je optužujući SAD da djeluju u interesu ‘Trojke’ te istaknuo da neće odstupiti od svojih stavova. Dodik je suočen s dilemom kako postupiti ako visoki predstavnik Schmid nametne izmjene izbornog zakona.

Ako se odluči ići sa svojim zakonom, što bi moglo rezultirati novim krivičnim djelom, ili pak priznati odluku Schmidta, time bi priznao legitimitet visokog predstavnika.

Politički analitičar Slavo Kukić predviđa da bi nametanje izmjena izbornog zakona moglo uslijediti već iduće sedmice, uz podršku SAD-a. O'Brien je izrazio podršku upotrebi bonskih ovlasti, što dodatno potiče Schmidtove ovlasti u nametanju zakona.

Elmedin Konaković, lider Narodne stranke, naglašava kako je Dodik već iznevjerio rušenjem zakona o sprečavanju pranja novca u Parlamentu BiH.

Elmedin Konaković odgovara za N1: Dodik je nervozan mi ćemo poštovati ono što se dogovorilo. Na poziv američkog zvaničnika da se odustane od međusobnog favorizovanja na čemu je napravljen i nedavni iznimno manjkav sporazum iz Laktaša, kako je kazao O'Brien, Konaković odgovara da se u Lakatašima razgovaralo, nešto dogovorilo, dok su neka pitanja i dalje sporna i zahtijevaju pregovore, no sporazuma nije bilo. Dodaje da je Dodik već iznevjerio rušenjem zakona o sprečavanju pranja novca u PS BiH, kao i to da se nada da će biti dovoljno mudrosti da se nastavi evropski put BiH.

HDZ, uprkos prozivkama, za sada se ne oglašava.

Dodik tvrdi da je Christian Schmidt spreman nametnuti integritetni paket, što bi postavilo Dodika u nezgodan položaj i primoralo ga na teške odluke koje mogu utjecati na politički pejzaž u Bosni i Hercegovini.