Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je Nacrt odluke o izmjeni Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH Autocesta na Koridoru 5C, što predstavlja prvi korak ka ostvarivanju mogućnosti za novo isključenje u mjestu Nemila.

Ovu važnu informaciju objavio je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Kenan Uzunović, koji je bio jedan od inicijatora za izmjenu Odluke kako bi se omogućilo mještanima nemilskog sliva, udaljenog oko 20 kilometara od Zenice, da dobiju isključenje/uključenje na autoput koji se gradi kroz Bosnu i Hercegovinu. To bi imalo značajan utjecaj na razvoj ovog područja, poslovnih zona i privrede.Nemilski sliv broji oko 20.000 stanovnika, a trenutno se suočava s izazovima prolaska Koridora 5C kroz ovo mjesto. Svi se nadaju da će Vlada FBiH imati sluha i da će Nemila dobiti naplatne kućice koje će pomoći razvoj privrede i spriječiti izolaciju ovog mjesta.

“Ovo je veliki korak u našoj zajedničkoj borbi da se na budućoj trasi autoputa na Koridoru 5C, koji se već uveliko gradi kroz Nemilu, izradi isključenje odnosno uključenje na istu. Veliko hvala prvenstveno Vladi Federacije sa premijerom Nerminom Nikšićem na čelu za razumijevanje ovog problema”, istaknuo je Uzunović.

On je također izrazio zahvalnost svim zastupnicima koji su podržali inicijativu na nedavno održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, bez obzira na političku pripadnost. Naglasio je važnost zajedničkog rada bez političkih prepucavanja i stavljanja interesa građana na prvo mjesto.

 Uzunović je izrazio žaljenje zbog mogućih političkih pokušaja prisvajanja zasluga za ovaj projekt, naglašavajući da je važno fokusirati se na zajednički cilj – poboljšanje infrastrukture i životnih uvjeta građana.

Ismet Begić, vlasnik firme Almy, izražava svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem, naglašavajući nedostatak petlje koja bi povezala Nemilu s važnim saobraćajnicama i privredom BiH.

“Apsurdno je da Nemila nema vlastitu petlju, i ako je ne bude mi ćemo iz našeg proizvodnog pogona kod Vranduka morati ići u Žepče ili u Zenicu, a tu su još desetine poslovnih subjekata. Prvobitno su planirali da Koridor 5C zaobiđe Nemilu, pa sada prolazi kroz Nemilu. Ovo je mjesto koje se bavilo poljoprivredom, a izgradnjom petlje imali bismo priliku za razvoj privrede u nekim drugim poljima”, kaže Begić u izjavi za Klix.

Uprkos nevoljama, Nemila krije potencijal za prosperitet. Osim privrednika poput Begića, Kapković priliku vidi i za revitalizaciju turističkog naselja Bistričak, gdje bi mogla biti nova radna mjesta, ali i gdje bi moglo doći do povratka onih koji su napustili Nemilu.

“U nekoliko godina otišlo je 4-5 hiljada ljudi. S isključenjem bismo mogli privući nove poslovne mogućnosti i zadržati mještane. Prostor za to postoji, a vrijeme je ključno. Ako ne djelujemo sada, mogli bismo suočiti s trajnim gubicima i depopulacijom”, zaključio je Kapković.