Kako se pravi halva? Tradicionalna slastica priprema se uoči ramazana

Povodom mubarek dana muslimani tradicionalno pripremaju halvu, stoga će večeras uoči ramazana u mnogim domovima zamirisati ova slastica.

Večeras, s akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja.

Musliman u našoj zemlji uoči ramazana pripremaju jednostavno slatko jelo koje se pravi od brašna, masti ili šećera te uz orahe ili druge dodatke.

U osmanskom periodu ovu slasticu su pravile i prodavale halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani.

Potrebni sastojci:

  • 100 gr maslaca ili margarina
  • 100 gr brašna
    • 100 gr sećera
    • 200 ml vode
    • 1 vanilin šećer
    • orasi ili kokos za dekoraciju

    Način pripreme:

    Rastopiti 100 grama maslaca, zatim dodajte 100 grama brašna te smjesu konstantno miješati 10 minuta, pri tom vodito računa da halva ne zagori.

    U drugu šerpu stavite 200 mililitara vode i 100 grama sećera te dodajte i jednu kesicu vanilinog šećera te to sve pustite da prokuha.

    Potom agdu dodajte u smjesu maslaca i brašna. Nakon nekoliko sekundi počnite miješati smjesu da se ne stvore grudvice.

    Po završetku, halvu ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a potom je oblikujte pomoću kašike. Na kraju komade halve ukrasite sitno isjeckanim orahom ili kokosom.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

MinistarAdnan Šabani otvorio međunarodnu konferenciju o upravljenju otpadom

Međunarodna akademija održivog razvoja “ICOR” u saradnji s Federalnim...

Poboljšanje cestovne infrastrukture na dionicama Ćatići – Visoko – Podlugovi i Visoko – Kiseljak

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu...

Održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica

U velikoj sali Gradske uprave Zenica održana je 9....