Nutricionistica otkriva pet razloga zašto bismo ujutro trebali piti čaj, a ne kafu

MNOGI ljudi dan vole započeti kafom, neki zbog okusa, a drugi zbog osjećaja budnosti koji osjećaju poslije jutarnje doze kofeina. Ali, kada je riječ o zdravijem jutarnjem napitku, nema sumnje da je čaj bolja opcija za početak jutra.

Nutricionistica Avni Kaul ističe da je na početku dana puno bolje popiti čaj te je dala i uvjerljive razloge zašto.

Smanjen udio kofeina

Nema sumnje da kofein svima daje mali nalet energije, ali može biti štetan ako se ne konzumira umjereno. Sadržaj kofeina u čaju manji je od onoga u kavi, stoga je pijenje čaja bolje za tijelo.

“Čaj obično sadrži manje kofeina od kafe. Dok kofein može pružiti početni poticaj energije, previše kofeina može dovesti do nervoze, tjeskobe i poremećaja spavanja. Čaj nudi blaži unos kofeina, smanjujući rizik od ovih nuspojava”, objašnjava Kaul, prenosi Health Shots.

Lagano i nježno buđenje

Rijetko tko je, čim se probudi, odmah pun energije. Vjerojatno bi svi radije ostali još malo u krevetu, ali život ima drugačije planove. Kava će odlično poslužiti jer će vas odmah razbuditi, ali Kaul kaže da to možda i nije dobro.

Dodaje da “čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja ima umirujući učinak i može uravnotežiti stimulirajuće učinke kofeina. To može dovesti do laganijeg i nježnijeg iskustva buđenja, u usporedbi s ponekad naglim naletom energije od kafe”.

Hidratacija

Dehidracija je kronični problem pijenja kave ako se ne uzima u preporučenim količinama. Do dehidracije puno češće dolazi zimi, kada ionako pijemo manje tekućine nego tijekom toplih mjeseci. Kafa je diuretik, što znači da može dovesti do povećane proizvodnje urina i moguće dehidracije.

S druge strane, čaj pridonosi hidrataciji jer je prvenstveno voda. Održavanje hidratacije ujutro ključno je za opću dobrobit tijekom ostatka dana, prenosi Health Shot.

Antioksidativno pojačanje

Čaj, posebno zeleni, bogat je antioksidansima koji imaju različite zdravstvene dobrobiti. Zeleni čaj podržava imunološki sustav i štiti stanice od oštećenja. Iako i kava ima antioksidanse, vrste i količine mogu se razlikovati, ističe nutricionistica.

Osjetljivost želuca

Kava kod nekih ljudi može uzrokovati nelagodu u želucu, što čaj čini odličnom alternativom. Čaj je nježniji za želudac, i zato se preporučuje svima koji su osjetljivi na kiselinu ili imaju probavne probleme.

 

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Ministar Šimunović potpisao ugovore za projekte sa nevladinim organizacijama vrijedne 80.000 KM

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović...

Započela rekonstrukcija društvenog doma u Mjesnoj zajednici Puhovac

U Mjesnoj zajednici Puhovac, započeti su značajni radovi na...

Gradonačelnik Kasumović održao radni sastanak s upravom Škole rukometa “Čelik” Junior

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović danas je održao radni sastanak...