Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj ishrani, utječući ne samo na okus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.
Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje se povezuju sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u tijelu.
Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL holesterola (“lošeg” holesterola) dok promoviše povećanje HDL holesterola (“dobrog” holesterola). Pored toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli. Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje nivo holesterola, snižavanje krvnog pritiska , pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.
Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja. Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti. Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.
Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj poboljšati zdravlje srca i upravljati upalom, što ga čini osnovnom u mediteranskoj ishrani poznatom po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.
Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja.