Ministar Mirza Mušija boravi u studijskoj posjeti Turskoj: Obrazovna saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija, zajedno s entitetskim ministricama obrazovanja te resornim ministrima iz drugih kantona u Federaciji BiH, boravi u studijskoj posjeti Istanbulu, na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turske, Yusufa Tekina.

Povod posjete je program “Obrazovna saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine”, a tokom boravka u Istanbulu delegacija iz BiH posjetila je Tehnički univerzitet (ITU) i Tehnološki park (TeknoPark), srednju školu “Istanbul”, Fondaciju Türkiye Maarif, Privrednu komoru Istanbul, Veliku narodnu skupštinu Turske – Parlament TBMM, te Institut Yunus Emre, gdje je prezentovan projekt “Moj izbor je turski i bratske škole”.

Ministar Mušija zahvalio se institucijama i narodu Republike Turske, koji prepoznaju potrebe građana BiH i Zeničko-dobojskog kantona te izdvajaju značajna sredstva za projekte u svim oblastima, a posebno oblasti obrazovanja.

– Podrška Republike Turske se ogleda u unapređenju kvalitete obrazovanja u našem kantonu i državi Bosni i Hercegovini. Uz kontinuiranu podršku Turske realizovali smo više projekata obnove infrastrukture širom Zeničko-dobojskog kantona, a pružaju nam i značajnu podršku u reformi našeg obrazovnog sistema, sa svojim iskustvima i primjerima dobre prakse, budući da su obrazovne reforme u Turskoj posebno usmjerene prema unapređenju razvoja stručnih škola, edukaciji nastavnika u cilju podizanja nivoa njihovih stručnih kompetencija i prevazilaženju nejednakosti i prepreka u procesu ovih reformi, što je cilj i naših reformi – rekao je Mušija.

U studijskoj posjeti institucijama Turske, među ostalima, borave i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Adnan Velagić.

Podijeli vijest

Pretplati se da budeš prvi!

Najnovije

Možda Vas zanima i ...
POVEZANO

Premijer Pivić na svečanosti povodom Dana policije

Centralnoj svečanosti povodom Dana policije Zeničko-dobojskog kantona prisustvovala je...

Volkswagen najavio misteriozni Golf GTI

​Kultni model, Golf GTI, ove godine obilježava 50. rođendan,...

Sarajevskoj kompaniji skoro 6 miliona KM za nadzor saobraćaja svih dionica autoceste A1

Kompanija BS Telecom Solutions Sarajevo izabrana je kao najpovoljniji ponuđač za nabavku usluga "Održavanje...

Kraj lažnom prijateljstvu: Mađarska će glasanjem protiv rezolucije trajno izabrati stranu neprijatelja BiH

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je danas kazao...